Digibron.nl, Jeugdherbergen populaider dan ooit (2024)

De vertrouwde Nederlands jeugdherbergen zijn populairder dan ooit. Dat blijkt uit de cijfers over het afgelopen boekjaar van de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC), waarbij 34 Nederlandse herbergen zijn aangesloten. Vorig jaar steeg het aantal overnachtingen met 3,9% naar in totaal meer dan 750.000. Lang niet alleen maar jongeren, maar ook steeds meer oudere jongeren en gezinnen met kleine kinderen ontdekken de herbergen als aantrekkelijk alternatief voor bijvoorbeeld een hotel. Om nog beter op de wensen van deze brede doelgroep in te kunnen spelen, investeert NJHC momenteel volop in haar accommodaties en de faciliteiten van de herbergen. Zo is beddengoed voortaan inbegrepen bij iedere overnachting. Dat sluit volledig bij het motto van de Nederlandse jeugdherbergen: gewoon, goed, gastvrij:

De nieuwe koers die NJHC enkele jaren geleden heeft ingezet, blijkt nu zijn vruchten af te werpen. Sinds NJHC zichzelf profileert als een moderne, markgerichte organisatie, waarbij kwaliteit van de dienstverlening, verbeterd comfort voor de gasten en professionaliteit van de medewerkers voorop staat. laten de resultaten een sterk stijgende lijn zien. In 2000 werden zelfs alle verwachtingen overtroffen met wederom meer overnachtingen, een omzet die met 11,1% tot 43,4 miljoen gulden is gestegen en een sterk verbeterd bedrijfsresultaat, dankzij een effectief kostenmanagement. De totale positie van de keten is hiermee opnieuw versterkt. Opvallend is het internationale karakter van de Nederlandse herbergen: 60% van alle overnachtingen bij de NJHC wordt gerealiseerd door buitenlandse gasten. De Nederlandse Jeugdherberg Centrale investeert de extra middelen die zij ontvangt in het uitbreiden van het aantal herbergen en het opknappen en renoveren van de huidige accommodaties, om zo haar gasten te laten profiteren van een nog hoger service- en comfortniveau. Zo heeft de NJHC per 1 juni het eigendom verworven van herberg 'De Hollandse Biesbosch'. De herberg met 120 bedden is gelegen op een unieke locatie aan de rand van het gelijknamige natuurgebied, vlakbij Dordrecht. Hiermee is het aantal NJHC-herbergen dat onder het beheer van de NJHC valt, gekomen op 28. De overige 6 herbergen in de NJHC-keten zijn franchisenemers. De best bezochte NJHC-herberg is de City Hostel Vondelpark in Amsterdam met maar liefst 162.000 overnachtingen.

NJHC nieuwe stijl

De term 'jeugdherberg' zal bij velen nog dierbare en nostalgische herinneringen oproepen, maar inmiddels zijn de NJHCherbergen het niveau dat bij die term past, ruimschoots ontstegen. Naast de bekende grotere slaapzalen zijn er in toenemende mate ook vier- en tweepersoonskamers aanwezig. Sanitair en andere faciliteiten zijn van goede kwaliteit en worden altijd netjes onderhouden. Bovendien is sinds begin dit jaar het beddengoed bij de prijs van een overnachting inbegrepen. Dit is hygiënischer en gemakkelijker voor de gasten. Ook het toekomstige beleid is gericht op het verder verbeteren van diensten en het onderdak zelf. De NJHC-herberg nieuwe stijl is actief en eigentijds, informeel en sympathiek, herkenbaar en zeer toegankelijk voor alle leeftijdsgroepen. Een goed voorbeeld van een NJHC-herberg nieuwe stijl is de aan de rand van het Noord-Hollandse Duinreservaat gelegen herberg 'Koningsbosch' in Bakkum. De uit 1931 stammende NJHCherberg behoort tot de oudste van ons land. Onlangs is het interieur van de deze herberg verbouwd en gemoderniseerd. Een fraaie receptie en een gezellige bar sieren nu het kleurige interieur, dat zelfs is voorzien van een professionele geluids- en lichtinstallatie.

Voor elk wat wils

De 34 NJHC-herbergen liggen verspreid door Nederland op vaak unieke locaties: midden in populaire steden, in of vlakbij fraaie natuurgebieden. De gebouwen zijn meestal bijzonder, variërend van een kasteel tot een oud jachthuis. De organisatie is aangesloten bij HosteUing International, een wereldwijde keten waarbij meer dan vierduizend herbergen zijn aangesloten. De herbergen bieden gastvrijheid aan groepen en individuele gasten in allerlei leeftijdscategorieën, leeftijdsgrenzen zijn er allang niet meer. Steeds meer nieuwe bezoeksgroepen ontdekken de vele voordelen van de NJHCherberg. Voor gezinnen met jonge kinderen vormt een herberg een aantrekkelijke en betaalbare manier om er lekker met z'n alleen tussenuit te gaan. Maar ook internationale 'backpackers', sportgroepen, wandelaars, fietsers, sportieve ouderen op verkenning in de vernieuwde NJHC-herbergen, uitermate vriendelijk geprijsd: al vanaf ƒ 32,25/€ 15,32 per nacht.

Gewoon, goed, gastvrij

De herbergen zijn onderverdeeld in een vijftal specialisaties, dat voorzien is van specifieke faciliteiten voor bepaalde groepen. Zo zijn er speciale actieve herbergen in Nijverdal en Noordwijk, waar volop kan worden gefietst, gekanood of gewandeld. Daarnaast biedt de NJHC het hele jaar door speciale arrangementen. Zo bieden de City Hostels een uitstekend uitgangspunt om steden zoals Amsterdam, DenHaag of Rotterdam eens uitgebreid te verkennen. De vele wandelarlangementen lopen door de mooiste gebieden van ons land, zoals 'De midweek van Rhijnauwen' in het groene hart van Utrecht. Te fiets Nederland verkennen kan natuurlijk ook: vanuit de herbergen zijn fraaie routes uitgezet. Liefhebbers van een actieve vakantie komen aan hun trekken met de Adventule arrangementen: paraspringen op Texel of Strandzeilen op Terschelling, het kan allemaal en nog veel meer. Speciaal voor families worden er aantrekkelijke vakanties en uitstapjes georganiseerd, zoals het 'Friese Waterweek' arrangement, waarin het hele

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Printen

Digibron.nl, Jeugdherbergen populaider dan ooit (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6168

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.