Dit is THUNDERDOME! [De geschiedenis] (2024)

  • Geplaatst op

Thunderdome! het walhalla van elke gabber. Hoe is het ontstaan en waarom is het zo'n succes? Wij vertellen je er alles over.

Thunderdome het Walhalla van de gabbers

Zeg je gabber dan noem je in een adem Thunderdome. Thunderdome is een van de grootste hardcore festivals die ons land kent. Met ruim 65 edities in verschillende uitvoeringen staat dit feest op nummer een van menig gabber in Nederland. Kale koppen, Nikies en speciale kleding stampend op dikke beats die je raken en kippenvel geven. Lees hier alles over Thunderdome!

Welcome to another edition of Thunderdome!

Gabber is een Nederlandse subcultuur tegelijkertijd met Thunderdome ontstaan in de jaren negentig. Het begon in Rotterdam waar gabberhouse gedraaid werd. Een muziekstijl met een zeer snel ritme. Gabber is een stijl afgeleid van hardcore. Gabber is daarentegen wat minder melodieus en iets langzamer. Gabberen wordt ook wel hakken genoemd, dit is wat men deed en nog steeds doet op hardcore feesten. Een gabber wordt vaak omschreven als iemand met een kaalgeschoren hoofd en een trainingspak aan met daaronder Nike Air Max schoenen. De perfecte kleding voor een stamp avond als je het ons vraagt!

Thunderdome

De hardcore scene stond en staat altijd in nauw contact met Thunderdome en het welbekende Wizard logo. Een merk en een lifestyle die jaren teruggaat en de hardcore scene heeft gemaakt tot wat het nu is. Het merk is inmiddels compleet met de verschillende merchandise, kleding en verschillende festivals.

ID&T

Het allereerste evenement werd in 1992 georganiseerd door Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie de oprichters van ID&T in het Thialf stadion in Heerenveen. Dit was de aftrap naar meer. Een jaar later werd het gehouden in de Jaarbeurs Utrecht, nog groter en nog meer mensen. Het groeide daarna al snel uit tot een van de bekendste rave-evenementen met de beste DJ’s uit binnen- en buitenland. De bezoekers kwamen van ver: Spanje, Italië, België, Australië en Frankrijk organiseerden speciale on-tourparty’s om de bezoekers naar de Thunderdome feesten met bussen te vervoeren. Later werden er zelfs in deze landen Thunderdome evenementen gehouden.

Dreamteam

Thunderdome is begonnen met vier dj’s; DJ Dano, DJ The Prophet, DJ Gizmo en DJ Buzz Fuzz. Deze drie heren stonden ook wel bekend als het Dreamteam. Dano, The Prophet en Buzz Fuzz vormden samen Multigrooves en ID&T heeft DJ Gizmo hier later aan toegevoegd. Dit is het ontstaan van Thunderdome! In de jaren daarop volgden meerdere grote namen binnen de hardcore scene zoals onder andere Darkraver, DJ Panic, Neophyte, Bass D & King Matthew en Ruffneck. Door het grote succes van Thunderdome ontstonden ook andere hardcorefeesten in begin jaren 90. Hellraiser, Masters of Hardcore en Hellbound zijn hier voorbeelden van. Check hier de keiharde aftermovie van Hellbound 2015 in de Hemkade in Zaandam.

In eerste instantie was het eerste feest van Thunderdome voor alle studenten die waren afgestudeerd in 1992 of eerder. Dit liep een beetje uit de hand en bezoekers waren niet alleen oud studenten maar muziekliefhebbers die van harde, rauwe beats hielden.

Muziek en een merk

Thunderdome werd een merk. De cd-hoesjes waren musthaves en zijn stuk voor stuk kunstwerken door de uiteenlopende creatieve en kleurrijke hoesjes die de cd’s hadden. M Design heeft veel van deze karakteristieke hoesjes ontworpen. Ben Liebrand was verantwoordlijk voor de commercials. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een hardcore evenement met verschillende stijlen muziek. Om een voorbeeld te geven, het laatste evenement heeft maar liefst 6 verschillende areas met verschillende muziekstijlen. Genoeg ruimte dus om helemaal los te kunnen gaan!

Fenomeen

De aanhangers van deze muziekstroming en van Thunderdome zijn trouwe fans. Dit bleek ook na de editie van het 25-jarig bestaan van Thunderdome. Hiermee werd een ode gebracht aan 25 jaar hardcore. Na een pauze van 5 jaar is het merk weer terug van weggeweest. Het is uitgegroeid tot een fenomeen. Thunderdome wordt gezien als een van de meest iconische merken uit de dance industrie en heeft een cultstatus verworven. Deze wordt onderstreept door de duizenden fans die een tatoeage van Thunderdome dragen wat hen gratis toegang geeft voor alle festivals van Thunderdome.

25 jaar Thunderdome

Het 25-jarig feest van Thunderdome vond plaats in de Jaarbeurs Utrecht, waar het ooit begon. Dit is dan 5 jaar na de afscheidseditie Thunderdome XX, The Final Exam. Maar final is het nooit, hardcore never dies. Dit bleek ook uit de succesvolle kaartverkoop. De 30 duizend kaarten waren binnen een halfuur uitverkocht. Thunderdome is nog steeds springlevend. Nieuwe generaties haken aan, sommige bezoekers komen met hun ouders genieten van de muziek! Hoe gaaf is dat! Bekijk hier de officiële aftermovie van dit dikke event!

Thunderdome never dies

Net als hardcore dat never dies, doet Thunderdome dat ook niet. Er is zelfs een film uitgekomen in 2019 over ’s werelds meest invloedrijke Nederlandse feest die een legendarische comeback heeft gemaakt. De makers hebben de revolutie in beeld gebracht en belangrijke namen gedurende deze reis vertellen over ons grootste culturele exportproduct: dancemuziek. De film is een documentaire waarbij je een trip down memory lane maakt met de pioniers van toen. DJ’s en fans komen aan het woord afgewisseld met beeldmateriaal van de roemruchte feesten. Een aanrader dus! Check hier de trailer:

The Wizard

Het kenmerkende logo staat op alle merchandise. Het logo is krachtig en staat voor veel mensen gelijk aan hardcore. The Wizard van Thunderdome staat op verschillende artikelen van de populaire merchandise wat nog steeds goed verkocht wordt. Denk aan hoodies, trainingsbroeken, petjes, tops en jasjes. Deze items maken de gabberoutfit voor dames en heren compleet. Er zijn zelfs vlaggen, mondkapjes, waaiers en heuptasjes te verkrijgen van dit merk. Hoewel we vandaag de dag nog even niet kunnen feesten zoals we gewend waren is Thunderdome een stroming en muziekstijl die nooit verloren gaat. Zoals de gabbers zeggen:

Stand together, no matter what

Be yourself, no matter what

Show your passion, no matter what

Most importantly: dance and keep dancing, no matter what!

Hier houden wij ook aan vast, blijf gezond en blijf dansen, ooit staan we weer naast elkaar op de dansvloer.

Dit is THUNDERDOME! [De geschiedenis] (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6226

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.