Alles over Gabbers: de cultuur en kleding (2024)

Gabbers de enige sub cultuur van de Nederlandse bodem en sinds de jaren 90 een begrip. Maar wat is gabber, wanneer ben je een gabber en wat houdt deze cultuur nou precies in. Gabber komt uit het Bargoens en betekent maat, vriend, gappie. Daarmee vatten we het in het kort samen maar vertelt lang niet alles over de wereld waarin gabbers leven. Ja centraal staat de broederschap, het samen een groep zijn, het ergens bij horen ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Maar de wereld is zo veel meer geworden dan alleen een rijke en loyale band met je mede gabbers. Wij leggen je hier graag alles uit over gabbers hoe het ontstaan is en wat het betekent. Ook al is dat niet op een pagina samen te vatten maar moet je het beleven.

De oorsprong van de gabber cultuur

In de jaren 90 ontstaat er in Nederland een nieuwe beweging. De gabber cultuur. Jongeren gaan naar illegale raves en housefeesten waar zij helemaal los kunnen gaan. Wat begon als kleine tunnel raves en nachtenlang feesten in kraakpanden. Heeft zich ontwikkeld tot de festival wereld die we nu kennen. Hardcore ontstaat en als je nog nooit naar een Hardcore feest geweest bent kun je ook niet oordelen. Dat gevoel, de bass die door je hele lijf galmt. De gemeenschappelijke liefde voor de muziek, elkaar elk weekend tegenkomen en het keihard los gaan. Dit alles is een belangrijk onderdeel van de gabber identiteit. Het is een levensstijl en niet zomaar een hype of trend. Gabber ben je niet voor even, maar voor je hele leven is het credo.

Wat is gabber?

Het mooie aan de gabber cultuur is dat iedereen welkom is en je jezelf kan zijn. Populair en nepgedrag wordt niet gewaardeerd en is ook absoluut niet nodig. Gabbers accepteren elkaar om wie je bent en vellen geen oordeel. Leef je leven zoals jij dat wil leven.

Gabbers wereldwijd

De cultuur krijgt een gigantische boost en ontwikkelt zich tot een wereldwijd fenomeen. De muziek en de feesten hebben zich razendsnel verspreid over het hele land en later ook de wereld. Wat begon als een illegale rave in een kraakpand heeft zich ontwikkeld tot festivals met duizenden gabbers als Thunderdome, Dominator en Defqon. Waarbij fans van over de hele wereld komen om erbij te zijn. Zo sterk is het gevoel, de liefde voor de muziek, het feesten en de cultuur.

De muziek

Hardcore, muziek wat meer is dan alleen paar harde beats. Hardcore voel je. Het is niet alleen een snelle, harde bass op standje gehoorbeschadiging. Het is het gevoel wat je erbij krijgt. Of je nou met 10 man in je huiskamer staat of met 60 duizend op een festival. Hardcore vindt zijn oorsprong in de jaren 90 wanneer elektronische housemuziek populair wordt. Ondertussen is Hardcore niet meer een genre maar een hoofdcategorie waar vele sub genres onder vallen. Zo heb je tegenwoordig;

  • Uptempo
  • Frenchcore
  • Speedcore
  • Terror
  • Early rave
  • Industrial Hardcore
  • Early Hardcore
  • Speedcore

En nog veel meer.

De feesten

Bij de muziek horen legendarische feesten. Als sinds de oorsprong staat dit centraal in de wereld van gabbers. Het compleet uit je dak gaan en je maten van de andere kant van het land elk weekend tegenkomen. Het gevoel van vrij zijn en even alles vergeten. Dat is iets wat je niet kan beschrijven, dat moet je ervaren. De eerste feesten van Multigroove in de Elementenstraat, georganiseerd door Ilja Reinman 'de eerste gabber', zijn de grondlegger voor de festival wereld zoals we die nu kennen. Daar kwamen de oprichters van ID&T en kregen zij het idee van Thunderdome. Alles wat daarna kwam is geschiedenis. De Hardcore festivals schieten uit de grond en Nederland zet zichzelf als marktleider op de wereld.

Gabber kleding

Aussies, Bomberjacks, Nike Air Max, de klassieke gabber outfit. Al sinds de oorsprong hebben de gabbers hun eigen kledingstijl. Vooral de trainingspakken van Australian gecombineerd met Nike Air Max en t-shirts, longsleeves of polo’s van hun favoriete artiest of platen label doen het goed. Het belangrijkste? Je moet er goed in kunnen hakken, nachten lang in kunnen feesten en dus lekker en comfortabel zitten. De laatste modetrends of wat andere van de kledingstijl vinden boeit niet. Wij vinden het mooi en zijn trots om gabber te zijn. Dat laten we ook graag zien door onze eigen kledingstijl. Naast Australian zijn er nog meer merken die erg populair zijn onder de gabbers. Zo is Lonsdale en het latere 100% Hardcore ook erg populair. Ook sub genres als Uptempo en Frenchcore krijgen hun eigen kledinglijn. Het merchandising krijgt steeds meer draagvlak en de gabber kleding is al lang niet meer alleen een trainingspak.

Meer weten over gabbers en de scene op de voet volgen? Lees onze blog!

Alles over Gabbers door gabbers. Naast onze uitgebreide gabber shop, vind je de leukste en laatste ontwikkelingen in de gabber wereld bij ons op de website.

Alles over Gabbers: de cultuur en kleding (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6234

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.